Notice: Undefined variable: adscontent in /home/raso3403/public_html/galeriile-samira.ro/plugins/content/Adsense.php on line 517
Viata lui Mihai Eminescu
Duminică, 12 Ianuarie 2014 09:56

Viata lui Mihai Eminescu

Mihai Eminescu e un reper clasic al poeziei romanesti. Fiecare cunoastem cel putin  o poezie eminesciana. Dar, putini cunoastem date din viata lui Mihai Eminescu, de aceea dorim sa punctam catva aspecte definitorii asupra vietii si biografiei sale.

Se vehiculeaza ca Mihai (Eminovici) Eminescu s-a nascut la 15 ianuarie 1850, la Ipotesti au Botosani. Dar, adevarul e incert. Adolescentul Eminescu si-a notat propria data a nasterii in registrele Junimii ca fiind 20 decembrie 1849, iar in arhivele gimnaziului de la Cernauti este trecuta data de 14 decembrie 1849. Data oficiala de nastere a poetului este avansata de Titu Maiorescu in lucrarea sa „Eminescu si poeziile lui”. Acesta preia mai multe cercetari efectuate de N. D. Giurescu, care in urma studierii mai multor surse, printre care si un dosar cu note despre botezuri din arhiva Bisericii Domnesti din Botosani. Din toate aceste documente rezulta ca Mihai Eminescu s-a nascut la data de 15 ianuarie 1850, fapt confirmat si de sora mai mare a acestuia, Aglae Drogli. Actul de botez al copilului din 21 ianuarie 1850 este singurul document autentic cu privire la data nasterii poetului, pe care l-au semnat alaturi de preotul Ioan Stamate, econom la biserica Uspenia (Adormirea Maicii Domnului) din Botosani, stolnicul Vasile Iurascu, bunicul din partea mamei, care i-a fost nas, si cei doi parinti.

Cert este faptul ca Mihai era fiul unei familii de tarani din comuna Ipotesti, judetul Botosani. Parintii sai, Gheorghe Eminovici si Raluca Jurascu, au avut impreuna 11 copii, Mihai fiind cel de-al saptelea. Matei a fost cel care a pus in circulatie o alta data a nasterii lui Mihai, sustinand ca a vazut pe o Psaltire a lui Gheorghe Eminovici insemnarea: „Astazi, 20 decembrie, anul 1849, la patru ceasuri si cincisprezece minute evropienesti s-au nascut fiul nostru Mihai”.

Intre 1850 si 1858 si-a petrecut copilaria la Botosani si la Ipotesti, in casa parinteasca si prin imprejurimi. A avut o totala libertate de miscare si de contact cu oamenii si cu natura, mai tarziu evocand aceasta stare in poeziile Fiind baiet paduri cutreieram sau O, ramai.

Intre 1858 si 1866 Mihai Eminescu a urmat cu intermitente scoala primara greco-orientala din Cernauti, apoi gimnaziul la Cernauti si Botosani. A terminat clasa a IV-a clasificat al cincilea din 82 de elevi, dupa care a facut doua clase de gimnaziu. A parasit scoala in 1863, revenind ca privatist in 1865 si a plecat din nou in 1866.

A fost copist in administratia judetului Botosani pentru o scurta perioada, dupa care s-a intors la Cernauti pentru a-si trece examenele restante. La Botosani avea grija si de biblioteca profesorului sau, Aron Pumnul. A fost angajat la diverse institutii din Botosani, la tribunal si la primarie si a pribegit cu trupa de actori Tardini-Vladicescu.

Eminescu a debutat in anul 1866 cu poezia La mormantul lui Aron Pumnul care a aparut in brosura scoasa la moartea dascalului sau, Lacramioarele invataceilor gimnazisti din Cernauti la mormantul prea iubitului lor profesor Arune Pumnul. Sub numele de Mihai Eminescu, nu sub cel de Mihai Eminovici, i-a aparut in acelasi an la 25 februarie/9 martie (stil nou) poezia De-as avea in revista „Familia” din Pesta, a lui Iosif Vulcan. Iosif Vulcan i-a schimbat numele in Mihai Eminescu, adoptat apoi de poet, si de alti membri ai familiei sale.

In 1867 a fost sufleur si copist in trupa lui Iorgu Caragiale din Bucuresti, iar in anul urmator a colindat din luna mai pana toamna impreuna cu trupa lui Matei Pascaly prin Transilvania si Banat (Brasov, Sibiu, Oravita, Timisoara, Arad). In toamna anului 1868 s-a angajat sufleur si copist la Teatrul National din Bucuresti, colindand cu trupa lui Mihai Pascaly Moldova si Bucovina.

In toamna anului urmator a fost trimis de tatal sau la Universitatea din Viena unde s-a inscris ca student la filosofie si a facut parte din Societatea literar-sociala „Romania” si din Societatea literar-stiintifica „Romania juna”. Intrucat nu a putut atesta sustinerea bacalaureatului, s-a inscris ca student extraordinar in 1869. La Viena a frecventat cursuri de drept, economie politica, limbi romanice, anatomie, fiziologie si medicina legala. Aici l-a cunoscut pe Ioan Slavici si a activat in cadrul societatii romanesti „Romania Juna”.

In 1872 a revenit in tara si s-a stabilit la Iasi unde a frecventat sedintele Junimii. In toamna aceluiasi an a plecat la Berlin pentru continuarea studiilor. In 1873 a frecventat cursuri de filosofie, filosofie stiintei, istorie antica, istoria religiilor, geografie si etnografie la Universitatea din Berlin.

S-a intors la Iasi in anul urmator, 1874, unde a fost numit director al Bibliotecii Centrale si revizor scolar pentru districtele Iasi si Vaslui. In 1876 a fost redactor-administrator la „Curierul de Iasi”, iar in 1877 s-a stabilit la Bucuresti. A lucrat aproape sapte ani ca redactor la ziarul „Timpul” in paginile caruia a publicat peste 300 de articole.

In vara anului 1883 Mihai Eminescu se imbolnaveste foarte grav, de aceea va fi internat la spitalul doctorului Sutu, apoi la Viena. Perioada cuprinsa intre anul 1883 si 1889 este una in care boala si revenirile sunt din ce in ce mai dese, perioada in care activitatea sa scriitoriceasca este foarte slaba. Pe 24 septembrie este angajat ca sub-bibliotecar la Biblioteca Centrala din Iasi, activitate pe care o continua si in 1886, dupa ce a petrecut o perioada in Rusia la o cura de recuperare. Din 1888, la propunerea lui Iacob Negruzzi, sustinuta si de Mihail Kogalniceanu, Camera Deputatilor a votat o pensie viagera in valoare de 250 de lei pentru Mihai Eminescu, pe 23 noiembrie, legea a trecut si de Senat, intrand in vigoare abia in aprilie 1889. Pe 15 iunie este lovit in cap cu o piatra aruncata de un pacient al spitalului dr. Sutu, unde era internat si poetul, in jurul orei 3 acesta moare. Este inmormantat in data de 17 iunie la cimintirul Bellu din Bucuresti.

Addthis

Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai vechi:

 

themesclub.com cms Joomla template
Copyright © 2012 Cunoastere, relaxare, divertisment, placere    
Informatiile de pe acest site nu pot fi preluate decat cu precizarea corecta a sursei.