Notice: Undefined variable: adscontent in /home/raso3403/public_html/galeriile-samira.ro/plugins/content/Adsense.php on line 517
Traditii credinte obiceiuri si superstitii de Pasti
Vineri, 03 Mai 2013 11:02

Traditii, credinte, obiceiuri si superstitii de Pasti

 

In dimineata zilei de Pasti oameniii e bine sa te speli pe fata cu apa in care s-au pus un ou rosu si un ban de argint. Oul se pune pentru ca oamenii sa fie sanatosi si rumeni la fata ca acesta iar banul ca sa le mearga bine si sa fie curati ca argintul. Oul rosu mai simbolizeaza sangele lui Iisus, iar banii de argint monedele cu care Iuda l-a vandut.

 

De Pasti cine merge la biserica pune in san un ou rosu ca sa fie totdeauna rumen la fata.

 

Fetele mari si flacaii tineri se uita in apa din fantana cand se intorc de la slujba, ca sa fie frumosi tot anul.

 

Cu lumanarea de la Inviere se inconjoara casa ca sa fie protejata. Lumanarile de la Inviere se pastreaza tot anul si se aprind pe timp de furtuna, inundatii, fulgere.

 

In unele zone, oamenii se aduna in curtea bisericii ca sa ciocneasca ouale, urmand diferite reguli. Ouale sunt examinate cu atentie si se alege oul cu coaja cea mai puternica (oul de gaina are coaja cea mai subtire). Oul care se sparge ii ramane celui care are oul intreg. Uneori copii ciocnesc ouale pe bani: cel cu oul spart ii da un banut celui cu oul intreg.

 

Se spune ca toti cei care ciocnesc oua rosii unul cu altul se vor vedea pe lumea cealalta.

 

Omul al carui ou se sparge mai repede este mai slab si va muri mai curand.

 

Cojile oualor rosii nu se arunca afara in ziua de Pasti pentru ca se duce norocul.

 

Cine mananca in ziua de Pasti cas, va fi tot anul alb la fata.

 

In aceasta zi se alege feciorul care a iesit primul cu plugul la arat. Flacaul ales drept crai este dus pe brate cu alai pana la rau, unde tinerii ameninta ca il vor arunca in apa. Daca nu promite o anumita cantitate de bautura, flacaul va fi aruncat in apa. Dupa aceasta este adus pe brate pana la biserica si este asezat pe un scaun numit "scaunul judecatoriei" de unde poate incepe judecata celor vinovati.

 

De o parte si alta a pragului casei se pune o glie de iarba verde ca sa fie belsug in casa.

 

Ceata se constituie de Bunavestire sau de Florii, iar in ziua de Pasti dupa ce au asistat la Vecernie, incepe hora junilor. In timpul jocului vataful, apoi armasii si junii arunca de cate trei ori buzduganul. In schimbul unei taxe, isi pot incerca norocul la aruncarea buzduganului si alte persoane. A doua azi, insotiti de lautari, colinda pe la casele cu fete mari, pentru a aduna oua rosii si bani sau vin pentru masa junilor la care va participa intreaga colectivitate. Ceata isi continua activitatea pana in Duminica Tomei.

 

Cine moare in ziua de Pasti sau in Saptamana Luminata va merge direct in Rai deoarece in aceasta perioada portile Iadului sunt Inchise.

 

Usturoiul sfintit in aceasta zi impreuna cu smirna si busuioc este folosit de fete ca sa fie placute si aparate de farmece. Usturoiul si busuiocul acestea, semanate ca sa se inmulteasca, sunt bune de leac.

 

In ziua de Pasti nu se matura pentru ca face graul secara.

 

Nu se cerne in ziua de Pasti deoarece din tarate se fac lacuste care vor ataca culturile.

 

Daca ploua in ziua de Pasti, perioada pana la Rusalii va fi ploioasa. Daca bate grindina, anul va fi imbelsugat.

Addthis

Articole asemanatoare mai vechi:

 

themesclub.com cms Joomla template
Copyright © 2012 Cunoastere, relaxare, divertisment, placere    
Informatiile de pe acest site nu pot fi preluate decat cu precizarea corecta a sursei.