Sarbatori
Mos Nicolae pazitorul soarelui si al luminii
Joi, 05 Decembrie 2013 22:46

Mos Nicolae pazitorul soarelui si al luminii

 

La sfarsit de an, o data cu imbatranirea timpului calendaristic, sunt consemnate, in calendarul popular, o serie de sarbatori ale sfintilor mosi precum Mos Andrei, Mos Nicolae, Mos Ajun, Mos Craciun, urmand ca o data cu innoirea anului sa apara alti sfinti, tineri, incepand cu Sfantul Vasile care, de cele mai multe ori, apare in traditia populara ca un tanar cu multa voie buna, vesel, continuand cu Sfantul Gheorghe, Sfantul Toader. 

 

Citeşte mai mult... [Mos Nicolae pazitorul soarelui si al luminii]
 
Sarbatoarea de Sfantul Nicolae
Miercuri, 04 Decembrie 2013 18:49

Sarbatoarea de Sfantul Nicolae

 

O data cu sarbatoarea Sfantului Nicolae (6 decembrie) are loc si debutul pregatirilor pentru sarbatorile de iarna, acum se formeaza ceata de colindatori, se alege capetenia, cel care avea obligatia sa aiba grija de bunul mers al pregatirilor.

Citeşte mai mult... [Sarbatoarea de Sfantul Nicolae]
 
Ce ne aduce Mos Nicolae
Miercuri, 04 Decembrie 2013 12:33

Ce ne aduce Mos Nicolae

 

Odata, mai demult, printr-un sat indepartat trecu un mosneag garbovit de ani. Mosul cu barba alba se caznea sa duca un sac peticit, ros de vreme.

Deodata zari doi copii care se jucau in fata unei case. El le ceru sa-l ajute sa duca, pentru o bucata de drum, povara ce-i frangea spatele. Unul dintre copii il refuza, spunand ca are lucruri mai importante de facut si oricum greutatea aceea e mult prea mare pentru el. Dar celalalt, cu inima mai buna, se invoi sa-i dea ajutorul.

Citeşte mai mult... [Ce ne aduce Mos Nicolae]
 
Legenda lui Mos Nicolae
Miercuri, 04 Decembrie 2013 01:01

Legenda lui Mos Nicolae

 

Legenda spune ca trei surori, fetele unui nobil sarac, nu se puteau marita datorita situatie financiare precare. Se spune ca atunci cand fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lasat noaptea, la usa casei nobilului, un saculet cu aur.

Povestea s-a repetat intocmai si cand a venit vremea de maritis pentru cea de a doua fata. Cand i-a venit vremea si celei de a treia fete, nobilul a stat de paza pentru a afla cine era cel care le-a facut bine fetelor sale.

Citeşte mai mult... [Legenda lui Mos Nicolae]
 
Seara lui Mos Nicolae
Miercuri, 04 Decembrie 2013 00:35

Seara lui Mos Nicolae

 

In noaptea de 5/6 decembrie se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sunt cuminti, lasandu-le in ghete dulciuri si alte daruri, insa tot el este acela care-i pedepseste pe cei lenesi si neascultatori. In dimineata de Sf. Nicolae, copiii cuminti gasesc daruri in ghetute. E un obicei vechi, nu numai la romani, de a face cadouri in aceasta zi.

Citeşte mai mult... [Seara lui Mos Nicolae]
 
Soseste Mos Nicolae
Marţi, 03 Decembrie 2013 19:53

Soseste Mos Nicolae

 

Soseste Mos Nicolae ... Nu stiati? E-he-he, speram ca v-ati lustruit ghetutele, ca ati invatat ceva poezii si versuri. Acum suntem pregatiti ...

Citeşte mai mult... [Soseste Mos Nicolae]
 
Mos Nicolae si darurile din cizmulite
Marţi, 03 Decembrie 2013 18:31

Mos Nicolae si darurile din cizmulite

 

La marginea unui sat traia odata un mosneag ursuz si tare suparacios. De uracios ce era, nici nevasta nu-si luase si nici feciori nu avuse. Nici macar un catel nu-si gasise adapost in ograda mosului. Cel mai mult, batranul era suparat pe copii; cand le auzea glasurile pe strada iesea si-i alunga cu pietre.

Citeşte mai mult... [Mos Nicolae si darurile din cizmulite]
 
Povestea lui Mos Nicolae
Marţi, 03 Decembrie 2013 17:05

Povestea lui Mos Nicolae

 

Nicolae provenea dintr-o familie instarita, iar la moartea ambilor parinti a mostenit intreaga avere, pe care a folosit-o pentru a-i ajuta pe oamenii nevoiasi.

In noaptea de 5 spre 6 decembrie, se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sunt cuminti, lasandu-le in ghetute, dulciuri si diverse cadouri.

Citeşte mai mult... [Povestea lui Mos Nicolae]
 
E seara lui Mos Nicolae
Luni, 02 Decembrie 2013 19:04

E seara lui Mos Nicolae

 

E seara lui Mos Nicolae!

Ne-am aranjat  lucrurile-n odaie,

Ghetele frumos le pregatim

Daruri in ele sa primim.

Citeşte mai mult... [E seara lui Mos Nicolae]
 
Mos Nicolae batranul cel darnic si bun
Luni, 02 Decembrie 2013 16:27

Mos Nicolae batranul cel darnic si bun

 

Mos Nicolae apare cel mai des in legendele populare romanesti, mai ales in Maramures, ca un batran cu barba alba calare pe un cal alb care trebuia sa aduca neaparat, de ziua lui, zapada. De altfel, in aceasta zi se faceau si previziuni meteorologice, astfel ca daca ningea in acea zi, oamenii din vechime se asteptau la o iarna scurta, iar daca nu ningea, oamenii se asteptau la o iarna lunga.

Citeşte mai mult... [Mos Nicolae batranul cel darnic si bun]
 
Mos Nicolae vine cu zapada si daruri pentru copii
Luni, 02 Decembrie 2013 12:03

Mos Nicolae vine cu zapada si daruri pentru copii

 

In calendarul popular, Sfantul Nicolae face parte din categoria sfintilor care apar asemenea  unor batrani, ca niste mosi cu barba. La nivelul mentalitatii populare vechi, timpul era transfigurat, personificat, in sensul ca el se naste, traieste, imbatraneste si moare, astfel ca anul incepe cu sfintii tineri, si se termina cu cei batrani.

Citeşte mai mult... [Mos Nicolae vine cu zapada si daruri pentru copii]
 
<< Început < 1 2 3 4 6 8 9 > Sfârşit >>

Pagina 6 din 9

themesclub.com cms Joomla template
Copyright © 2012 Cunoastere, relaxare, divertisment, placere    
Informatiile de pe acest site nu pot fi preluate decat cu precizarea corecta a sursei.