Notice: Undefined variable: adscontent in /home/raso3403/public_html/galeriile-samira.ro/plugins/content/Adsense.php on line 475
Romania in primul razboi mondial
Miercuri, 14 Noiembrie 2012 00:00

Romania in primul razboi mondial

 

Vezi cronologia evenimentelor premergatoare marii uniri, respectiv evenimentele din anii 1914-1917.

 

1914

15-28 Iulie - Austro-Ungaria declara razboi Serbiei.
17-30 Iulie - Reprezentantii Antantei fac cunoscut guvernului roman acordul tarilor lor privind unirea Transilvaniei cu Romania, in schimbul participarii Romaniei la razboi impotriva Puterilor Centrale.

18-31 Iulie - Mesaj al imparatului Germaniei Wilhelm al II-lea catre regele Carol I, prin care cerea Romaniei sa-si indeplineasca obligatiile catre Puterile Centrale (1883, octombrie 18-30 Semnarea la Viena, in cel mai strict secret, a Tratatului de alianta romano-austro-ungar, la care Germania adera in aceeasi zi).
19  Iulie-1 august  - Germania declara razboi Rusiei. Sistemul general de aliante care lega Marile Puteri a dus la dezlantuirea primului razboi mondial.
21 Iulie-3 august  - Consiliul de coroana de la Sinaia, respinge cererea regelui Carol I de a intra in razboi alaturi de Puterile Centrale si hotaraste adoptarea unei politici de neutralitate armata.
18 Septembrie-1 octombrie - Conventie secreta ruso-romana, prin care Rusia se angajeaza sa apere integritatea teritoriala a Romaniei si recunoasterea drepturilor acesteia asupra teritoriilor din Austro-Ungaria locuite de romani in schimbul unei neutralitati binevoitoare a Romaniei (“Acordul Sazonov-Diamandi”).
27 Septembrie-10 octombrie - Moartea regelui Carol I.
28 Septembrie-11 octombrie - Urcarea pe tron a regelui Ferdinand I, nepotul si succesorul regelui Carol I.

 

1916

4-17 August - Se semneaza la Bucuresti Tratatul de alianta intre Romania pe de-o parte, si Franta, Marea Britanie, Rusia si Italia, pe de alta parte. Printre conditiile intrarii Romaniei in razboi de partea Antantei, se stipula satisfacerea cererii Romaniei de a se discuta la incheierea razboiului drepturile ei istorice asupra Transilvaniei, Basarabiei si Bucovinei.

 

Planurile de lupta

Conform planurilor interaliate trupele rusesti urmau sa inceapa ofensiva concomitent cu cele romane. Trupele anglo-franceze trebuiau sa debarce la Salonic, pentru a tine in loc Bulgaria care intentiona sa atace Romania.

Aceste angajamente nu s-au realizat pentru ca actiunea aliatilor de la Salonic a fost zadarnicita de o puternica ofensiva germano-bulgara, iar trupele rusesti au sosit cu o mare intarziere. Din aceasta cauza, trupele Puterilor Centrale au ocupat 2/3 din teritoriul Romaniei. Cu ajutorul trupelor rusesti frontul este stabilizat, la inceputul lunii ianuarie 1917, pe raul Siret, Dunare si bratul Sf. Gheorghe.

 

Campania din 1917

In teritoriul liber al Moldovei, din ianuarie pana in mai 1917, a avut loc refacerea armatei romane cu mijloace egale cu cele aflate in dotarea inamicului.O misiune militara franceza (condusa de generalul Henri Mathias Berthelot) si echipamentul de lupta din Franta si Anglia au schimbat infatisarea armatei romane.

Au fost organizate doua armate romane, avand aprox. 400.000 de oameni, intercalate cu trei armate rusesti insumand aproape 1.000.000 de militari. Astfel, ofensiva romaneasca de la Marasti (la 11 iulie), condusa de generalul Alexandru Averescu, si cea a generalilor Constantin Cristescu si Eremia Grigorescu, de la Marasesti (1-24 iulie) dejoaca planurile de lupta germane de ocupare a Moldovei si de cucerire a portului Odessa.

 

Addthis

Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai vechi:

 

themesclub.com cms Joomla template
Copyright © 2012 Cunoastere, relaxare, divertisment, placere    
Informatiile de pe acest site nu pot fi preluate decat cu precizarea corecta a sursei.