Notice: Undefined variable: adscontent in /home/raso3403/public_html/galeriile-samira.ro/plugins/content/Adsense.php on line 510
Romania in 1918
Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012 00:00

Romania in 1918

 

Vezi cronologia evenimentelor din Romania, in anul 1918, anul Marii Uniri.

 

Octombrie - noiembrie 1917 - Comunistii rusi ajung la putere.
27 Ianuarie  - Se incheie la Brest-Litovsk Tratatul de pace dintre Austro-Ungaria si Ucraina.
18 Februarie - Se incheie la Brest-Litovsk Tratatul de pace dintre Rusia Sovietica si Germania.


5 Martie - Se semneaza la Buftea (in apropiere de Bucuresti) Tratatul preliminar de pace intre Romania si Puterile Centrale, pe baza caruia incep la Bucuresti, la 9 mart., tratativele in vederea incheierii pacii.
24 Aprilie - Tratatul de pace de la Bucuresti, dintre Romania, pe de o parte, si Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria, Turcia, pe de alta parte. Romania era nevoita sa cedeze Dobrogea, sa accepte rectificari de frontiera in Carpati si sa incheie conventii economice dezavantajoase pentru tara.

 

Ecouri internationale

26-28 Martie - Are loc la Roma un Congres al nationalitatilor din monarhia austro-ungara, care voteaza o motiune cerand recunoasterea dreptului fiecarei natiuni de a se constitui in stat national independent sau de a se uni cu statul sau national daca acesta exista
24 August - Se creeaza la Paris Consiliul National al Unitatii Romane, avand in conducere pe Take Ionescu (presedinte), Vasile Lucaciu, Octavian Goga, dr. Constantin Angelescu si Ioan Th. Florescu. Consiliul este recunoscut la 29 sept. de guvernul francez, la 23 octombrie de guvernul SUA, la 29 oct. de guvernul englez, iar la 9 nov. de cel italian drept exponent al intereselor poporului roman.
2 Septembrie - Congresul de la New York al romanilor, cehilor, slovacilor, polonezilor, sarbilor, croatilor si rutenilor voteaza o motiune prin care se cere dezmembrarea Austro-Ungariei si eliberarea tuturor popoarelor.

 

Ofensiva Antantei

12 Septembrie - Armatele aliate din Balcani sparg frontul bulgar la Dobropolje si inainteaza spre Sofia.
16 Septembrie - Se semneaza la Salonic actul de capitulare a Bulgariei.
4 Octombrie - Germania si apoi, la 5 octombrie, Austro-Ungaria, fac oferte de pace Puterilor Aliate.

 

Unirea Basarabiei cu Regatul Roman

27 Martie - Sfatul Tarii de la Chisinau (capitala Basarabiei) hotareste unirea Basarabiei cu Romania.

 

Unirea Transilvaniei cu Regatul Roman

29 Septembrie - Comitetul Executiv al Partidului National Roman, intrunit la Oradea adopta in unanimitate o declaratie redactata de Vasile Goldis prin care se dorea recunoasterea acestui for ca organ provizoriu de conducere al Transilvaniei. Se constituie un “Comitet de Actiune”, cu sediul la Arad, avandu-l presedinte pe Vasile Goldis.
3 Octombrie - Manifestul Imparatului Carol I de Habsburg – Catre popoarele mele credincioase privind reorganizarea Austro-Ungariei intr-o Federatie de sase state independente (austriac, ungar, ceh, iugoslav, polonez si ucrainean).
3  Octombrie - Declaratia de raspuns a “Corpului voluntarilor transilvaneni si bucovineni”, la manifestul lui Carol I de Habsburg, in care, acestia proclama unirea teritoriilor lor cu Regatul Romaniei.

 

Spre Marea Unire

Victoria Antantei, care incepe sa se contureze in 1918 in Apus, are urmari si pe frontul din Balcani. Armata lui Sarrail de la Salonic inainteaza in sfarsit si strapunge liniile bulgare. Guvernul lui Marghiloman isi da demisia, la 24 octombrie-6 noiembrie 1918.

 Ii urmeaza guvernul generalului Coanda, care proclama imediat mobilizarea generala si, la 28 octombrie-10 noiembrie, Romania reintra in razboi. Un razboi care a doua zi inceteaza prin armistitiul semnat la Compiegne. Razboiul inceteaza in Europa occidentala, nu si in cea de rasarit, unde, dupa armistitiu, la Belgrad, la 31 octombrie-13 noiembrie 1918, operatiunile militare vor mai continua intermitent in Ungaria.

 

Infrangerea militara aduce cu sine destramarea imperiilor centrale. Primul care se prabuseste este, cum era de asteptat, cel austro-ungar. La 18 octombrie imparatul Carol (Franz Joseph murise in 1916) anunta printr-un manifest transformarea monarhiei austro-ungare intr-un stat federal. Era, fapt limpede, mult prea tarziu. O salvare a imperiului nu mai putea veni decat de la diplomatia invingatorilor (mai cu seama de la cea a Marii Britanii).

Dar popoarele din imperiu o iau inaintea diplomatilor si decid ele insele asupra destinului lor. La fel si romanii. La 12 octombrie, Partidul National Roman din Transilvania adopta Declaratia de autodeterminare, redactata de Vasile Goldis, “in virtutea dreptului national al fiecarei natiuni de a dispune de ea insasi”.

Sase zile mai tarziu, aceasta Declaratie este citita in Parlamentul de la Budapesta de Alexandru Vaida Voevod, in timp ce, la Viena, Iuliu Maniu concentra 70.000 de soldati transilvaneni din armata austro-ungara, cu care se indreapta spre Transilvania.

 

Consiliul National Roman Central, infiintat la 3 noiembrie 1918, din reprezentanti ai Partidului National Roman si ai Partidului Social Democrat, preia controlul Transilvaniei, profitand si de rapida dezintegrare a aparatului administrativ maghiar.

Intre timp, fapte similare se petrec in Bucovina, unde la 27 octombrie se creeaza un Consiliu National Roman, sub conducerea lui Iancu Flondor, care formuleaza dorinta Bucovinei de unire cu Romania, proclamata in fapt, neconditionat si cu mare insufletire la Cernauti, la 28 noiembrie 1918.

Guvernul lui Karolyi Mihaly, format la 31 octombrie la Budapesta si in care ministrul nationalitatilor este democratul Jaszi Oszkar, incearca sa intre in negocieri cu Consiliul National Roman Central.

 

Negocierile sunt purtate la Arad, intre 13-15 noiembrie, dar fara nici un rezultat. In acelasi timp, guvernul maghiar semneaza la 13 noiembrie armistitiul de la Belgrad cu generalul Franchet d’Esperey, seful armatei din Orient. Se fixeaza o linie de demarcatie arbitrara intre Ungaria si Transilvania, care lasa sub autoritatea Budapestei orase ca Satu Mare, Oradea, Beius, Arad si regiuni istorice ca Banat (incredintat administratiei sarbesti), Crisana, Maramures.

Faptul ii pune in garda pe romani. Consiliul National decide sa convoace, la 18 noiembrie-1 decembrie, la Alba Iulia, o Adunare Nationala a Romanilor din Transilvania si Ungaria.

Pentru aceasta Adunare urmau a fi alesi 600 de deputati pe baza de vot universal si 628 reprezentanti ai organizatiilor si societatilor culturale. Participa la alegeri toti romanii din Transilvania, Banat, Crisana, Maramures. Intr-o atmosfera de mare entuziasm popular, timp de 12 zile, sunt alesi cate 5 reprezentanti de circumscriptie (in cadrul stabilit in 1910). Revendicarile alegatorilor: unirea cu Romania, reforma agrara, vot universal.

Cei 1228 de deputati s-au reunit in sala Cazinoului din Alba Iulia, in timp ce in oras circa 100.000 de oameni (dupa marturiile din epoca) le asteptau hotararile. Erau reprezentate toate categoriile sociale si ambele biserici. Participau si reprezentanti ai tuturor regiunilor istorice romanesti.

La 18 noiembrie-1 decembrie 1918, deputatii decid in unanimitate unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania, cu pastrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitatea nationalitatilor si a religiilor.

 

La Alba Iulia, asa cum fusese inainte si la Cernauti, la 28 noiembrie, a fost, de fapt, un plebiscit al tuturor romanilor din Austro-Ungaria. Tot la Alba Iulia, cu prilejul Adunarii, se constituie Marele Consiliu National Roman, format din 200 de membri alesi si 50 de membri cooptati.

A doua zi, acest Consiliu numeste un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, in frunte cu Iuliu Maniu.

Consiliul trimite o delegatie la Bucuresti, condusa de episcopul de Caransebes, Miron Cristea (viitorul patriarh al Romaniei), care, la 1-14 decembrie, inmaneaza regelui Ferdinand I declaratia de la Alba Iulia. La 11-24 decembrie, regele Ferdinand promulga decretul de sanctionare a unirii (totodata si a Bucovinei si Basarabiei). Protestele guvernului Karolyi la Budapesta sunt inutile.

 

Dupa Ion Bulei, Scurta istorie a romanilor, Ed. Meronia, Bucuresti, 1996

 

Addthis

Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai vechi:

 

themesclub.com cms Joomla template
Copyright © 2012 Cunoastere, relaxare, divertisment, placere    
Informatiile de pe acest site nu pot fi preluate decat cu precizarea corecta a sursei.