Notice: Undefined variable: adscontent in /home/raso3403/public_html/galeriile-samira.ro/plugins/content/Adsense.php on line 510
Povestea Craciunului
Duminică, 14 Decembrie 2014 10:48

Povestea Craciunului 

Acum peste doua mii de ani, in orasul Bethleem s-a savarsit marea taina a dreptei credinte: Dumnezeu S-a aratat in trup (I Timotei 3, 16). Eveniment unic in istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stapan peste Galileea (Nazaretul) si Iudeea (unde era Bethleemul), amandoua regiunile faceau parte din Imperiului Roman si erau guvernate de un procurator, Quirinius.

 Imperiul era condus in vremea aceea de August (27 i.Hr. - 14 d.Hr.), primul imparat al Imperiului Roman, reorganizator al administratiei si armatei care a dispus un recensamant al populatiei. Dispozitiile recensamantului obligau pe fiecare cetatean sa se inscrie (pentru a fi luat in evidenta) in locul lui de obarsie, fara intarziere.

Mergand cu Iosif de la Nazaret la Bethleem spre a implini porunca autoritatilor vremii, Sfanta Fecioara Maria l-a nascut pe Iisus intr-un staul de animale de la marginea cetatii. Acolo, la marginea campului, in noaptea sfanta, ingerul a vestit pastorilor Nasterea Mantuitorului lumii. Tot atunci si tot acolo, in pragul colibei in care se afla pruncul sfant, s-au oprit cei trei magi din lunga lor calatorie spre a lasa langa copilul sarac daruri imparatesti.
Asupra celor trei se opreste sfantul parinte Ioan Gura de Aur (Chrysostomul), arhiepiscop al Constantinopolului (347-407), atunci cand vorbeste de nasterea Fiului. “Nebunie” numeste parintele calatoria celor trei persi care, altfel, erau stapaniti de vraji si de eresuri, o nebunie a fost inchinarea si intrebarea pe care acestia o adreseaza lui Irod despre nasterea pruncului imparat, intrebare care aduce panica mare intre iudei, suficienta sa puna viata magilor in pericol, nemaivorbind de viata copilului.

”Trebuie multa osardie si rugaciune spre a putea intelege dupa cuviinta aceasta Evanghelie”, spune parintele Chrysostomul, pentru ca pana aici aparentele au fost necuviincioase. Toate acestea s-au intamplat asa, si nu altfel, pentru ca Dumnezeu a dorit sa faca cunoscut cine este si pentru ce a venit Fiul, de la bun inceput. Au fost magi pentru ca astfel, prin ei, lumea pagana, tributara miturilor si magiei, a fost adusa la inchinare si la cunostinta singurului Dumnezeu Cel in Treime Inchinat.

Nu au avut frica in fata imparatului pentru ca modul in care Dumnezeu a ales sa le vesteasca Nasterea si, implicit, restaurarea firii omenesti a fost fara urma de suspiciune pentru cei trei magi. Steaua care le-a fost trimisa, care le-a vestit vestea cea buna si i-a condus pana in fata pruncului i-a incredintat pe deplin, pentru ca ea le era proprie, era una dintre valorile pe care magii lumii orientale le cultivau. Dumnezeu le-a vorbit in limba lor, erau incredintati, nu mai aveau frica pentru nimic.

“Magii au trecut inainte. Asadar, lor sa le urmam noi. Sa ne departam de paganatate,pentru ca sa vedem pe Hristos, precum si ei s-au departat de patria lor cea paganeasca, spre a-l vedea pe el. Sa parasim lucrurile pamantesti ca si Magii, care, dupa ce au parasit Persia, au vazut pe soarele dreptatii. Asadar lasa toate si alearga la Vithleem. De esti pastor si te vei duce acolo vei vedea pruncul in coliba. De esti imparat si nu te duci acolo, si porfira nu-ti va folosi nimica. De esti intelept, si acestea nu te pot impiedica de a te duce acolo si a te inchina fiului lui Dumnezeu; caci acestea foarte bine se potrivesc cu intelepciunea”, spune marele parinte al Bisericii.

Addthis
 

themesclub.com cms Joomla template
Copyright © 2012 Cunoastere, relaxare, divertisment, placere    
Informatiile de pe acest site nu pot fi preluate decat cu precizarea corecta a sursei.