Notice: Undefined variable: adscontent in /home/raso3403/public_html/galeriile-samira.ro/plugins/content/Adsense.php on line 517
Pene inainte de aparitia pasarilor
Sâmbătă, 25 Ianuarie 2014 17:44

Pene inainte de aparitia pasarilor?

S-ar parea ca penele au aparut cu mult timp inainte de aparitia zborului si chiar a pasarilor. Primii lor purtatori par sa fie dinozaurii carnivori descoperiti in China: Protarchaeopteryx robusta si Caudipteryx zoui, doua terapode exhumate in nord-estul Beijingului, in zona Yixian – provincia Liaoning. Asemanatoare cu niste curcani, cu picioare foarte inalte, aceste animale au o vechime de 145 de milioane de ani, adica sunt mai tinere cu circa 5 milioane de ani decat celebra arhopterix.

 

De altfel, aparitia unor mici pene fusese deja atestata la o alta fosila chineza, Sinausopteryx, cam de aceeasi vechime, dar nu mai mare decat un pui. De aceasta data, cele doua specimene par a fi fost inzestrate cu pene adevarate, prezentand toate caracteristicile acestora. la Protarchaeopteryx, acestea impodobeau varful cozii sale lungi, iar la Caudipteryx, ele erau prezente si pe scurtele sale membre anterioare. Intrebarea care se pune este, desigur, la ce se foloseau? Erau doar un element de parada sexuala sau se serveau de ele pentru a alerga mai repede? Caci, de zbor, inca nu poate fi vorba …

Pentru descoperitorii lor, doi cercetatori de la Muzeul National de Geologie din Beijing, descoperirea acestor fosile ar putea pune capat certei de mai bine de o jumatate de secol dintre biologi: «Prezenta remigelor, a rectricelor si a pufului la terapode constituie dovada cea mai solida in favoarea teoriei dupa care pasarile ar fi descendentele directe ale terapodelor».

Concluzia aceasta omite insa o descoperire facuta anul trecut: o mica fosila, veche de 142 de milioane de ani, putin mai mare decat o vrabie, denumita Chaoyangla, care, desi nu avea inca pene, avea deja o serie din trasaturile pasarilor, si pe care unii biologi o considera ca fiind cu adevarat prima pasare. Este foarte probabil ca atat pasarile, cat si altele, sa fi evoluat oarecum paralel, de aici si prezenta penelor de ambele specii.

Addthis

Articole asemanatoare mai vechi:

 

themesclub.com cms Joomla template
Copyright © 2012 Cunoastere, relaxare, divertisment, placere    
Informatiile de pe acest site nu pot fi preluate decat cu precizarea corecta a sursei.