Notice: Undefined variable: adscontent in /home/raso3403/public_html/galeriile-samira.ro/plugins/content/Adsense.php on line 475
Pasca de Pasti
Miercuri, 01 Mai 2013 10:55

Pasca de Pasti

 

Pasca reprezinta simbolul alimentar al sarbatorii Pastelui. Potrivit regulilor cultului crestin ortodox, pasca este preparata din aluat dospit.

 

Pasca de Paste reuneste semnificatii complexe, pornind de la simbolistica ingredientelor (graul - simbol al renasterii) si a formei (rotunda - deoarece se spune ca scutecele lui Iisus aveau aceasta forma sau dreptunghiulara - dupa forma mormantului lui Iisus) pentru a condensa ideea biruintei vietii asupra mortii. Corelata cu simbolurile renasterii si regenerarii incluse in caracterul acestei sarbatori, pasca devine un aliment cu virtuti revitalizante si revigorante pentru cei care o consuma.

 

In mod traditional, pasca este preparata din faina de grau la care se adauga produse lactate, oua si zahar. Fiind un element central al mesei pascale, fiecare dintre etapele de preparare sunt marcate de o serie de prescriptii rituale. Astfel, faina trebuie sa fie curata, de grau ales, cernuta prin sita deasa. Cojile de oua folosite pentru aluat nu se arunca decat pe o apa curgatoare. Faina de pe lopata cu care se baga pasca in cuptor se aduna si se presara pe stratul de varza. Cand se baga in cuptor, se face cruce cu lopata sus pe peretii si apoi la gura cuptorului. Aceste prescriptii se aplica si persoanei care prepara pasca: femeile se spala pe cap, se piaptana, isi pun haine curate si fac matanii sau spun rugaciuni inainte de a incepe, iar cand se apuca de framantat, se inchina.

Addthis

Articole asemanatoare mai vechi:

 

themesclub.com cms Joomla template
Copyright © 2012 Cunoastere, relaxare, divertisment, placere    
Informatiile de pe acest site nu pot fi preluate decat cu precizarea corecta a sursei.