Notice: Undefined variable: adscontent in /home/raso3403/public_html/galeriile-samira.ro/plugins/content/Adsense.php on line 475
Opera lui Mihai Eminescu
Miercuri, 08 Ianuarie 2014 17:25

Opera lui Mihai Eminescu

Mihai Eminescu a inceput activitatea literara in anul 1866, cand, la 12 ianuarie, moare dascalul sau Aron Pumnul. In aceeasi zi a scris prima sa poezie La moartea lui Aron Pumnul pe care o „publica” in brosura scoasa cu ocazia nefericitului eveniment, semnand M. Eminoviciu, privatist. Cu adevarat isi face debutul pe 25 februarie cand publica in revista „Familia” din Pesta a lui Iosif Vulcan poezia De-as avea, urmand ca, in acelasi an, sa mai publice aici alte cinci poezii. Iosif Vulcan ii va schimba numele in Mihai Eminescu, nume folosit de acum incolo de toata lumea. Din 1870 incepe sa publice in „Convorbiri Literare”. Pe 15 august 1871 Mihai Eminescu se numara printre organizatorii unei marete serbari si a unui Congres studentesc la Putna cu ocazia comemorarii a 400 de ani de la ctitoria manastirii de aici. Sosind in Iasi este numit, cu ajutorul lui Titu Maiorescu, director al Bibliotecii Centrale si profesor de limba germana la Institutul Academic (1874). Anul urmator este revizor scolar pentru judetele Vaslui si Iasi, functie pe care o indeplineste cu un mare sarg, Mihai Eminescu inspectand o multime de scoli asupra carora a intocmit rapoarte detaliate. Se imprieteneste cu Ion Creanga pe care il determina sa scrie si-l ajuta sa fie primit la "Junimea". Dupa o perioada in care lucreaza ca redactor la „Curierul de Iasi”, pleaca la Bucuresti unde este angajat ca redactor, apoi ca redactor-sef, la publicatia conservatoare „Timpul” (1877 - 1883), unde va lucra alaturi de Ioan Slavici si Ioan Luca Caragiale. Aici desfasoara o activitate publicistica exceptionala, care-i ruineaza, insa, sanatatea.

Opera sa este diversa: idila, egloga, satira, epistola, elegia, glosa, poemul, doina: Venere si Madona (1870), Mortua est (1872), Povestea codrului (1878), O, ramai, Freamat de codru, Revedere (1879), Scrisorile I-IV (1981), toate publicate in „Convorbiri literare”, Luceafarul (1883), publicat in „Almanahul Societatii Academice Romania Juna”, Somnoroase pasarele (1883-1884), Sara pe deal (1885), La steaua (1886), publicata in „Romania Libera”. Alaturi de poeziile sale exceptionale, Mihai Eminescu a scris si proza: Fat – Frumos din Lacrima, Sarmanul Dionis, Cezara, precum si incercari de teatru: Amor pierdut – viata pierduta, Decebal, Gruie Sanger etc. sau diverse articole pe teme politice sau sociologice publicate in „Federatiunea”, „Curierul de Iasi”, „Timpul”, „Romania Libera”. „Eminescu este unul din exemplarele splendide pe care le-a produs umanitatea. El este cel dintai care a dat un stil sufletului romanesc si cel dintai roman in care s-a facut fuziunea cea mai serioasa a sufletului daco-roman cu cultura occidentala.” (Garabet Ibraileanu).

Prin grija lui Titu Maiorescu i s-a publicat un volum de poezii care include o mare parte din poeziile publicate in paginile revistei „Convorbiri literare”. Fragmente din romanul „Geniu pustiu” au ramas in manuscris, a facut traduceri din germana (Arta reprezentarii dramatice, de H. Th. Rotscher) si a avut si cateva incercari dramatice (Muresanu, Mira, Decebal, Bogdan Dragos). Opera sa a fost tradusa in numeroase limbi si a aparut in tari de pe toate continentele.

Addthis

Articole asemanatoare mai vechi:

 

themesclub.com cms Joomla template
Copyright © 2012 Cunoastere, relaxare, divertisment, placere    
Informatiile de pe acest site nu pot fi preluate decat cu precizarea corecta a sursei.