Notice: Undefined variable: adscontent in /home/raso3403/public_html/galeriile-samira.ro/plugins/content/Adsense.php on line 510
Mark Twain
Luni, 03 Decembrie 2012 00:00

Mark Twain

 

Scriitorul american Mark Twain, pe numele adevarat Samuel Langhorne Clemens, atat prin biografia sa, cat si prin opera sa, este comparabil cu Walt Whitmann si cu Ernest Hemingway. Biografia lui e tipic americana, caci cel nascut in statul Missouri va trece inca din copilarie si adolescenta prin mai multe meserii, parcurgand tinuturile Americii.

 

A fost, rand pe rand, ucenic, tipograf, ziarist (reporter), cautator de aur, pilot de vas fluvial, cunoscand toate mediile sociale. Toate aceste medii vor fi intalnite in scrierea “Autobiografie”, dupa cum, mai pe larg, copilaria este evocate in “Viata pe Mississippi”.

 

Ca reporter, dar mai ales ca scriitor, preia o traditie americana a povestirii hazlii, pusa oarecum in umbra de literatura idilica si improvizat romantica. Preferand pentru inceput povestirea scurta, agreata de publicul larg, va ajunge sa fie cunoscut in toata America prin cea intitulata “Broasca saltareata”.

 

Mai tarziu, insa, isi evoca copilaria pe fluviul Mississippi unde se afla in preajma razboiului de secesiune ca pilot pe un vas fluvial. Dupa peregrinari prin diferite state ale Americii, in care va tine numeroase conferinte, ce-l fac cunoscut publicului american, va vizita Europa, publicand in 1869 “Ageamii in strainatate”, acide note de calatorie.

 

In “Scrisorile unui chinez”, “Candidat la postul de guvernator”, “Epoca de aur”, ochiul sau critic scruteaza tarele morale, ipocrizia, venalitatea, moravurile politicianiste ale contemporanilor sai. Capodoperele “Aventurile lui Tom Sawyer”, “Viata la Mississsippi” si “Aventurile lui Huckleberry Finn”, cuprinzand epidoase din prima sa copilarie si adolescenta, stau la baza literaturii moderne americane.

 

Romanele “Print si cersetor”, “Un yancheu numit la curtea regelui Arthur”, “Amintiri personale despre Ioana d’Arc” releva noi aspecte ale viziunii critice a scriitorului prin confruntarea groteasca a cavalerismului medieval cu prezentul, infatisat in toata vulgara lui goliciune.

 

Opera literara a lui Mark Twain, “fabulos erou al culturii americane”, prin acuitatea criticii sociale, prin nazuintele ei generoase, prin autenticitatea satirei si farmecul irezistibil al umorului, prin simplitatea si naturaletea expresiei, adeseori de sursa folclorica, face parte astazi din patrimonial literar al tuturor popoarelor. Se poate spune ca, azi, istoria literaturii americane nu este posibila fara Mark Twain, adept al realismului american, care a dat lumii o noua varianta de a glumi si rade indulgent, umorul american.

 

Addthis

Articole asemanatoare mai vechi:

 

themesclub.com cms Joomla template
Copyright © 2012 Cunoastere, relaxare, divertisment, placere    
Informatiile de pe acest site nu pot fi preluate decat cu precizarea corecta a sursei.