Notice: Undefined variable: adscontent in /home/raso3403/public_html/galeriile-samira.ro/plugins/content/Adsense.php on line 517
Legenda musetelului
Sâmbătă, 24 August 2013 06:58

Legenda musetelului

 

Traia odata, la marginea unei paduri, o biata femeie vaduva. Barbatul ii murise in padure. Se dusese sa taie un stejar gros, dar trunchiul copacului a cazut peste el, peste caruta si peste cai. Biata femeie a ramas saraca lipita pamantului si cu un copil de crescut. Muncea de dimineata pana seara cu ziua pe la oamenii din sat si abia isi ducea traiul de pe o zi pe alta.

Singura ei raza de soare era Musat, baiatul ei, un copil harnic, cuminte si bun la suflet de pus la rana. Cand mama lui se intorcea de la munca, el ii incalzea mancarea, ii punea masa iar apoi cu mainile lui mici incerca sa-i ia durerea din oase, oblojind-o cu frunze si flori de plante culese din padure, doar de el stiute. Nu se stie daca puterea plantelor sau dragostea de fiu ii lua durerile bietei femei, drept este ca a doua zi se trezea proaspata si inviorata.

Dar intr-o zi femeia se imbolnavi rau de tot. Baiatul se invartea pe langa ea si incerca sa-i faca toate poftele, doar-doar s-o ridica din pat. Dar nici supa gustoasa si nici ierburile culese din locuri ascunse nu au avut putere.

Vazand asta, baiatul pleca intr-o dimineata la padure cu gand ca poate va gasi o planta miraculoasa, care sa o salveze pe mama lui. Si a mers, a mers, pana s-a ratacit. Se uita in dreapta, se uita in stanga, dar nu a mai recunoscut locurile acelea. Cu toate acestea nu s-a descurajat. A mers mai departe cu speranta in suflet.

Si iata ca, deodata, a ajuns intr-un loc cum nici nu-si inchipuise vreodata. O poiana plina de flori, care mai de care mai frumoase si mai mirositoare. Iar in mijlocul poienii se afla o floare mai frumoasa si mai mirositoare decat toate celelalte. Baiatul se indrepta spre acea floare si vru sa o rupa. Atunci floarea grai cu glas omenesc:

- Nu ma rupe, pamanteanule! Eu sunt Zana Florilor! Ce te aduce pe taramul meu?

Baiatul ramase uimit, dar raspunse:

- Ce sa ma aduca, necazurile! Maicuta e tare bolnava si am plecat sa-i caut un leac.

Zana statu putin pe ganduri, apoi ii raspunse:

- Ai nimerit bine, te pot ajuta, numai ca va trebui sa-mi dai un lucru tare pretios.
- Orice, raspunse baiatul.
- Nu te grabi sa-mi raspunzi, stai si asculta: singura cale e sa te prefac intr-o floare cu puteri miraculoase. Vei creste in gradinile oamenilor, le vei alina suferintele, dar nu vei mai putea vorbi cu mama ta decat prin glasul vantului.
- Asa sa fie, zise baiatul, fara sa stea prea mult pe ganduri.

Zana facu niste semne magice, doar de ea stiute.

Addthis

Articole asemanatoare mai vechi:

 

themesclub.com cms Joomla template
Copyright © 2012 Cunoastere, relaxare, divertisment, placere    
Informatiile de pe acest site nu pot fi preluate decat cu precizarea corecta a sursei.