Notice: Undefined variable: adscontent in /home/raso3403/public_html/galeriile-samira.ro/plugins/content/Adsense.php on line 510
Inima de dinozaur
Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 11:30

Inima de dinozaur

 

Desi multi paleontologi erau convinsi ca teribilele soparle preistorice sau macar o parte dintre ele aveau sange cald (asemenea pasarilor si mamiferelor), le lipsea dovada care sa confirme supozitia. Vorbim despre o descoperire recenta, de exceptie, si anume: descoperirea unei inimi fosilizate de thescelosaur, de acum 66 de milioane de ani – in Dakota de Sud (Statele Unite), le-a oferit chiar certitudine.

 

Din cutia toracica a acestui dinozaur biped cercetatorii au reusit sa extraga o inima fosilizata, pe care, dupa tratamentele de rigoare, au scanat-o, reusind astfel sa obtina primele imagini tridimensionale ale ei. S-a constatat ca acest prilej ca respectivul dinozaur avea o inima alcatuita din 2 ventricule si o aorta unita. Arhitectura cardiaca a respectivului specimen era mult mai sofisticata decat cea a reptielor (clasa din care facea totusi parte), si implica separarea fluxului sanguin oxigenat, provenit din plamani, de sangele uzat, ceea ce furniza energie mult sporita procesului de metabolism.

Addthis

Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai vechi:

 

themesclub.com cms Joomla template
Copyright © 2012 Cunoastere, relaxare, divertisment, placere    
Informatiile de pe acest site nu pot fi preluate decat cu precizarea corecta a sursei.