Notice: Undefined variable: adscontent in /home/raso3403/public_html/galeriile-samira.ro/plugins/content/Adsense.php on line 517
Impresii critici si citate despre Mihai Eminescu
Marţi, 14 Ianuarie 2014 12:22

Impresii, critici si citate despre Mihai Eminescu

Vezi cateva impresii, critici, citate si pareri despre Mihai Eminescu, pareri emise de: Tudor Arghezi, Zoe Dumitrescu Busulenga, Emil Cioran, Garabet Ibraileanu, Tudor Vianu.

-  impresii, critici, citate si pareri despre Mihai Eminescu de George Calinescu

Eminescu a fost, intr-un cuvant, un om inzestrat sa exprime sufletul jalnic sau manios al unei multimi in primejdie de a fi strivita de puterile indarjite ale lumii vechi, sa o invioreze cu vehementa si s-o impinga inainte, aratandu-i viitorul in chipul unui trecut idilic si pe care soarta l-a aruncat intr-o societate parand entuziasta de progres si grabita de a-i lepada vesmintele vetuste, dar hotarata a nu abandona nimic din privilegiile ei [...].

Astfel se stinse in al optulea lustru de viata cel mai mare poet, pe care l-a ivit si-l va ivi vreodata, poate, pamantul romanesc. Ape vor seca in albie si peste locul ingroparii sale va rasari padure sau cetate, si cate o stea va vesteji pe cer in departari, pana cand acest pamant sa-si stranga toate sevele si sa le ridice in teava subtire a altui crin de taria parfumurilor sale.

-  impresii, critici, citate si pareri despre Mihai Eminescu de Tudor Arghezi

A vorbi de poet este ca si cum ai striga intr-o pestera vasta … Nu poate sa ajunga vorba pậna la el, fara sa-i supere tacerea. Numai graiul coardelor ar putea sa povesteasca pe harpa si sa legene, din departare, delicata lui singurateca slava …

-  impresii, critici, citate si pareri despre Mihai Eminescu de Zoe Dumitrescu Busulenga

Cu Eminescu apare in literatura europeana ultimul mare poet romantic, pastrand in existenta si opera sa conturul caracteristic al dramei artistilor romantici. Nazuind necontenit spre un plan de viata superior etic si artistic, cautand cu patos adevarul si refuzand consecvent compromisul, Eminescu s-a aflat in permanent conflict cu lumea vremii sale din pricina noncomformismului, a sinceritatii in faptele de viata si a inaltimii de gandire, dublata de o sete de cunoastere absoluta.

-  impresii, critici, citate si pareri despre Mihai Eminescu de Emil Cioran

L-am idolatrizat intotdeauna pe Eminescu si daca n-am comentat niciodata opera lui este pentru ca viziunea lui despre lume imi este foarte, apropiata. Tot ce este negativ in el, tot ce este spaima in lume, eu in el o regasesc. Nimic nu te paralizeaza in asa masura pe cat afinitatea intemeiata pe admiratie.

-  impresii, critici, citate si pareri despre Mihai Eminescu de Garabet Ibraileanu

Eminescu este unul din exemplarele cele mai splendide pe care le-a produs umanitatea. Avem convingerea ca daca mai traia, sanatos, inca douazeci de ani, el ar fi fost considerat, fara putinta de contestare, ca unul din cei mai mari creatori de poezie din intreaga literatura a lumii. [...] Dar Eminescu nu este numai un poet de geniu. Este ceva mai mult. El este cel dintai care a dat un stil sufletului romanesc si cel dintai roman in care s-a facut fuziunea cea mai serioasa a sufletului daco-roman cu cultura occidentala.

Ca si muzica, poezia lui Eminescu scoate din enormul inconstient stari nebanuite de suflet, pe care le lasa cu nelamuritul lor si, exprimand inexprimabilul, ne face cunoscut, in clipe de fulger, profund sufletul nostru ... Farmecul acestei poezii se explica prin efectul ei asemanator cu al muzicii. De aici si senzatia de infinit pe care o da poezia lui Eminescu. Emotivitatea care este principiul explicativ al poeziei eminesciene a avut nevoie de imagini sugestive, de sonoritati de forma.

-  impresii, critici, citate si pareri despre Mihai Eminescu de Tudor Vianu

Mintea lui Eminescu lucreaza cu ideea originilor lumii, a infinitului, a creatiei, adica cu cele mai inalte concepte faurite de ratiunea omului. Printre acestea, ideea eternitatii stapaneste mintea sa intr-asemenea masura, incat una din atitudinile cele mai obisnuite ale poeziei sale este considerarea lucrurilor in perspectiva eternitatii. Este, in toata poezia lui Eminescu, o considerare a lucrurilor foarte de sus si foarte de departe, dintr-un punct de vedere care rusineaza orice ingustime a mintii, orice egoism limitat. Marea superioritate intelectuala a poetului este una din formale cele mai izbitoare ale manifestarii lui si aceea care explica prestigiul atat de covarsitor al operei sale.

Addthis

Articole asemanatoare mai vechi:

 

themesclub.com cms Joomla template
Copyright © 2012 Cunoastere, relaxare, divertisment, placere    
Informatiile de pe acest site nu pot fi preluate decat cu precizarea corecta a sursei.