Notice: Undefined variable: adscontent in /home/raso3403/public_html/galeriile-samira.ro/plugins/content/Adsense.php on line 475
Despre Mihai Eminescu pe scurt
Vineri, 10 Ianuarie 2014 16:13

Despre viata lui Mihai Eminescu pe scurt

 

Mihai (Eminovici) Eminescu s-a nascut la 15 ianuarie 1850, Ipotesti si a murit la 15 iunie1889, Bucuresti. Mihai Eminescu a fost de profesie jurnalist, poet, prozator, ales post-mortem membru al Academiei Romane la 28 octombrie 1948. Criticii literari l-au numit poetul national al Romaniei si e cunoscut publicului larg prin expresia „luceafarul poeziei romanesti”. De asemenea, acesta a fost cel mai important reprezentant al romantismului din literatura romaneasca. S-a implicat in activitatile Societatii literare„ Junimea” si a fost redactor-sef al ziarului „Timpul”, oficios al Partidului Conservator.

 

Mihai Eminescu este primul care a facut din limba romana un adevarat obiect de arta, in conditiile in care poezia romaneasca, nesigura, se afla abia la inceputurile sale. Erudit prin complexitatea cunostintelor acumulate (a studiat filosofia, dreptul, medicina, a fost interesat de economie, sociologie si alte discipline) a avut un real succes in cariera de jurnalist, articolele sale de critica literara, sociala si politica fiind publicate in „Timpul” si „Curierul de Iasi”. Intreaga sa activitate de ziarist a fost pusa in slujba dreptului la existenta nationala a poporului roman, sustinand in articolele sale cauza romanilor din Transilvania si din Bucovina.

 

Boala si moartea sa prematura (bolnav de manie depresiva, a decedat la numai 39 de ani) au intrerupt ascendenta unui talent care abia atunci ajungea la maturitatea creatiei sale si care avea potentialul de a deveni cu adevarat un poet de talie mondiala. Asupra bolii si mortii sale, circumstantele nu au fost nici pana astazi pe deplin elucidate. In perioada comunista, imaginea lui Eminescu, care era oricum un simbol national, a fost intens folosita in scopul propagandei nationaliste comuniste, Eminescu fiind portretizat exclusiv ca un poet desavarsit, in timp ce scrierile sale filozofice si politice - inainte adoptate si folosite in propria ideologie de catre dreapta nationalista - au fost marginalizate pentru continutul lor critic si pe alocuri radical. Publicistica politica a lui Eminescu poate fi considerata drept «cel mai bun manual de jurnalism national». In ultimii ani, Academia Romana a inceput publicarea unei editii facsimilate a operelor complete ale acestuia (23 volume), pentru a facilita o mai buna cunoastere si studiere a operei lui Eminescu.

Surse:

Maiorescu, Titu, Eminescu si poeziile lui (1889)

Oprea, Al., in introducere la M. Eminescu. Opere. Publicistica. vol X, p. XV

Sarac, Gheorghe, Documente privind adevarul despre boala si moartea lui Eminescu, Editura Malasi, Bucuresti, 2000

Addthis

Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai vechi:

 

themesclub.com cms Joomla template
Copyright © 2012 Cunoastere, relaxare, divertisment, placere    
Informatiile de pe acest site nu pot fi preluate decat cu precizarea corecta a sursei.