Notice: Undefined variable: adscontent in /home/raso3403/public_html/galeriile-samira.ro/plugins/content/Adsense.php on line 510
De-a Delta Dunarii de Marin Sorescu
Luni, 11 Noiembrie 2013 09:13

De-a Delta Dunarii de Marin Sorescu

Delta, dupa cate stiu, seamana cu lacul cel cenusiu, unde pelicanul sta toata ziua grav, asteptand fotograf. Ca sa-i iasa poza bine, nici nu se misca din loc. Si tine si-un peste in cioc. Dar radea un gugustiuc, cica pestele-i de cauciuc! Aici, in Delta, vedeti, pe langa foarte multi pelicani, mai exista si lisitel, lagati si cormorani.

O, aici sunt toate pasarile de pe pamant (daca nu si ceva in plus, adica pasarile din Luna de sus). S-au adunat in aceste locuri pline de vraja, ca sa faca plaja. Eu mai cred ca ele bat marile si poienele pana aici si ca sa-si arate penele. Pentru ca, anual, in Delta Dunarii se deschide, pentru o luna si jumatate, Expozitia pasarilor neimpaiate. Nu vedeti ca toate au sprancenele si penele care mai de care mai frumos colorate?

 

 

 

Unele si le vopsesc cu verdeata de alge din fluviul Gange, altele cu untura de crocodil din Nil, sau mai stiu eu cu ce boia din Africa. Dupa aceea isi lustruiesc penele cu un plus si isi fac ciocul cu ruj. Bineinteles, la sfarsitul sezonului pasarea cea mai frumoasa primeste premiu o broasca testoasa.

Intram acum intr-o padure unde nu cresc mure. Copacilor inalti, care au in varf un pamatuf, li se spune in limba deltei 'stuf'. In fiecare dimineata, aici e raiul puilor de rata, de nagat si de batlan. Trestiile le tin loc de tobogan. Se suie unul in capul altuia pana cand ultimul ajunge in varful trestiei, cea mai inalta, si de-acolo alt pui ii da branci in balta. Acolo incep sa bea apa – nu ca sa se inece, ci, asa, le place, ca e rece. Sa stiti: pasarile astea toate stiu de mici sa inoate. Cineva spunea un lucru nou: ca ele ar invata sa inoate chiar in ou. Cica in fiecare gaoace cartea de citire zace. Cand puiul de rata invata pe de rost totul, sparge coaja cu ciocul. Si cat e el de pui toata balta e a lui.

Ce sa va mai spui? Apa asta, pe care pluteste plaurul, e scumpa ca aurul. In primul rand, e dulce, de la cercul de la suprafata ro­tund, si pana la ierburile de la fund. Si apa dulce mult aduce. Unde mai pui aceste pasari si acesti pui, acesti pesti, de care nu ai loc sa te-nvartesti; si acesti brotaci care scot limba la fluturi si la gandaci! Vedeti stuful ca-si scutura pamatuful? Ei, aflati ca eu, cu o sme­cherie, pot scoate din stuf hartie. C-am aflat ca-n fiecare trestie ce se leagana peste mal stau coli de hartie sul. Daca esti scriitor esti fericit: cu o trestie de-asta te-ai procopsit. Scoti tot papirusul din ea seara, si trestia se umple la loc dimineata. Pe o trestie de-asta iti poti mazgali, cum vrei, toata viata.

Si acum sa lasam lotca sa ne poarte mai departe. Pacat ca ea nu poate trece de-a curmezisul prin toate coclaurile si pe sub tot papurisul. Dar iata aci un card de batlani pescari, cu ciocurile aspre, batute de vanturi mari. Daca le dau niste guvizi, ei o sa ne fie ghizi.

Cate unul, usor, trecem din barca pe spinarea lor. Asa E mai bine asa. Doamne, ce ne vom plimba!

N-o sa ne ramana nicio in­sula necunoscuta, nici una, nicio barza nearatata cu mana. Ba chiar si stelele din balta le vom numara. Si-n timpul asta, lin, lin, pe sub picioare vom simti cum se varsa Dunarea in mare.

Addthis

Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai vechi:

 

themesclub.com cms Joomla template
Copyright © 2012 Cunoastere, relaxare, divertisment, placere    
Informatiile de pe acest site nu pot fi preluate decat cu precizarea corecta a sursei.